Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2010 08:36 - Ройтерс: Българите са необразовани, затова са бедни
Автор: sevdabg Категория: Бизнес   
Прочетен: 16999 Коментари: 55 Гласове:
25


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


София харчи около 4 % от БВП за образование – 18% под средното за ЕС, а това означава бавно излизане от кризата...
България трябва да реформира остарялата си образователна система, за да реши проблема с хроничния недостиг на квалифицирана работна ръка, който спира чуждите инвеститори и подкопава усилията да се помогне на боледуващата й икономика - това се казва в анализ на Ройтерс от София за образователната система в България. Най-бедната страна членка на ЕС има и най-ниска продуктивност на труда и някои чужди компании се притесняват от цената на вноса на работници с необходимите умения, която може да надхвърли ползата от ниските данъци и цената на труда. Десноцентристкото правителство дойде на власт с обещание да превърне образованието в един от своите приоритети, но повече от година по-късно малко, ако въобще нещо е действително направено, вниманието в дебата е строго насочено към съкращаване на разходите. „Ако усилията на правителството не са насочени към секторите на образованието, информационните технологии и иновациите, нямаме никакъв шанс да настигнем страните от Централна Европа в следващите 30 години", каза Руслан Стефанов от мозъчния тръст "Център за изследване на демокрацията". София харчи около 4 % от Брутния вътрешен продукт (БВП) за образование – 18% под средното за ЕС. Рецесията затрудни финансирането, най-драстично за университетски изследвания и развитие, където субсидиите са намалели със 70 процента до момента за 2010 г. в сравнение с предходната година. Българските резултати по ПИСА - Програма за международно оценяване на студенти - са спаднали значително. Балканската страна не само е далеч зад по-развитите страни, но резултатите й са сред най-ниските в сравнение с тези на съседките й.
Бизнесът се оплаква от качеството на образованието в училищата и университетите и твърди, че учебните програми са остарели и дипломантите са неподготвени за нуждите на работодателите. "Има хора, които учат информатика и роботика, но никога не им е показван робот", каза Мария Темелкова от българския клон на фирмата за набиране на персонал Manpower. Трудно се намират и кадри с познания по чужди езици, необходими за центрове за аутсорсинг, каквито избуяха напоследък, пише bulgaria-news.
Преподаването е насочено върху теорията, така че дори завършилите университет, които четат чужди езици, не могат да говорят свободно на тях, отбелязва Ройтерс.
България се нуждае спешно от чужди инвестиции, за да съживи поразената си от рецесията икономика, която се сви с 5 процента през 2009 г. Недостатъчно образованата работна сила е петият най-проблемен фактор за правенето на бизнес, сочи Световният икономически форум - доста по-висока позиция в сравнение със съседните Румъния и Сърбия, които са изправени пред много от същите икономически проблеми. Корупцията, достъпът до финансиране, ширещата се бюрокрация и липсата на инфраструктура са други големи проблеми. За да има квалифицирана работна сила, България трябва да подобри качеството на образователната си система, особено способностите на учениците, които завършват средно образование, каза Хари Патринос, водещ икономист по въпросите на образованието от Световната банка. Младите хора избягват работническите професии, откакто комунизмът си отиде преди 20 години, и студентите се нахвърлят на специалности като бизнес администрация, икономика и социални науки, смятани за предпоставка за висши управленчески позиции и следователно за просперитет.Така страната се оказва с недостиг на точно онзи вид работна сила, от който тя има нужда, за да извлече полза от ниската му цена. През 2009 г. имаше над 16 000 души с университетска диплома по икономика и бизнес администрация в сравнение с 6365 с диплома за технически науки.
През комунизма беше ясно, че няма нищо лошо в това да си стругар, каза Борислав Стефанов, директор на държавна инвестиционна агенция. „Сега всички искат да са шефове”. Съревнованието между университетите, основният стимул за по-добро качество, изчезна, защото институциите търсят по-големи държавни субсидии, изчислявани на база на броя студенти. Министърът на образованието Сергей Игнатов каза, че остарялата университетска система се нуждае от голяма реформа. Министерството планира да въведе рейтингова система, която да послужи за база за разпределяне на средствата. Проектът, иницииран от предишното правителство, се очаква да бъде готов през октомври, припомня Ройтерс. "Ние сме на важен кръстопът, където трябва да решим от какво се нуждаем - образование или качествено образование", каза професор Иван Илчев, ректор на Софийския университет." Страните, които успяха да просперират, са без съмнение страни, които са извели на преден план образованието", добави Илчев, цитиран от Ройтерс.

22/09/2010

Куриер. БГ




Гласувай:
25



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hristo27 - Много добра статия си подбрала!...
23.09.2010 09:19
Много добра статия си подбрала!
От мен е глас № 4000.
Успешен да е деня ти!
цитирай
2. sevdabg - Благодаря ти Ице :)
23.09.2010 09:26
И на теб
Слънчев, топъл и нежен есенен ден ;)
цитирай
3. benra - ами...
23.09.2010 09:58
какво да кажа-добра статия, но безкрайно тъжна. Какво се случи с пословичното ни добро образование?И защо се случи?
цитирай
4. sevdabg - И аз не знам отговорите Бенра
23.09.2010 12:02
Но знам друго. Българина винаги е влагал парите си в имот и образованието на децата си.
Наблюденията ми от съзнателния ми живот и в недостроение соц или каквото там е било и после 20 г - нещо си, е че българина предпочита да влага парите си в забавления, дрога, пътешествия- чат пат - в имоти и инвестиции.
А това, което провокира този копи-пейст е цинизма -15 септ - скъпи били учебниците и помагалата...То щото гроздовата и хазарта са евтини????
Не тъжно, ами направо е ужасно това, което се случва, но ще се усети болезнено , след още няколко години.
цитирай
5. osi4kata - доста може да се поспори по тази информация,
23.09.2010 12:36
живея в държава, в която голяма част от младежите са полуграмотни, а още по-голяма - съвсем неграмотни. Не знам какъв интерес имат Ройтерс да доубиват самочувствието на българина. Всъщност, какво ли те занимавам, ти не си писала статията!

Благодаря, че сподели.
цитирай
6. sevdabg - Здравей Осичке,
23.09.2010 12:42
Ако оставим Ройтерс настрана- за момент , и поразсъждаваме върху фактите само , положението си е доста критично.
Затова написах в коментара си по-горе че Българина, преди да го разглези 45 годишния режим, не е чакал на държавата за да си изучи децата. Те комунистическите велможи си изучиха децата в странство- на времето. Не че някои не станаха престъпници после...
Но да не се отклонявам.
Бизнеса реве- Отново- нямало кадри :(.
ВУЗ-овете ни не ставали. Хора ! Именно Бизнеса дава работа на новодипломираните. И е добре да се слуша какво иска.
цитирай
7. анонимен - Българите са прости, а не неуки
23.09.2010 13:21
В Мароко има страшна бедност и необразовани хора. Но Мароко няма такова лошо име като България.
В Турция съм виждал много неуки хора. Турция се развива.
В Малта има много неуки хора. Малта е добре управлявана страна.
Простите хора не могат да създават.
неуките хора могат да създават БВП при добро управление.
Простите хора в България докараха нещата да внасяме :
моркови, лук, чесън, картофи, чушки, домати, месо, сирене, млеко.
Каква диплома се изисква да оберете доматите или чушките ?
Изисква се само добро управление на населението.
Простотията е срамна в нормалните държави.
В България простите хора са ... наричани ... Народ
цитирай
8. sevdabg - Уауууууу Влади
23.09.2010 13:35
Не, не така човече :(
Цитирам те : В България простите хора са ... наричани ... Народ
Не можа да се обобщава, разбира се.
Бедността ражда простотия.
Но за какво са им на управляващите /които и да са те/ мислещи хора?
Много по удобно е да водиш под строй бедните и работливи бг турци например.
Обаче, не мога да виня изцяло управляващите за това, че българина е забравил възрожденската традиция - да изучи детето си.
Има и друго - в играта на Големите акули сме- и колкото и да им присядаме- има ни и сме тук, така че такива статии наистина се четат с едно на ум.
Но пак обръщам внимание на фактите в статията и на мнението на бг бизнес по темата. Нека се съсредоточим там. Защото иначе темата се измества и разголемява много,
Поздрави !
цитирай
9. sevdabg - Сега , като се замисля
23.09.2010 16:48
Ако оставя само заглавието
и изтрия целия постинг-
пак ще кажа това ,
заради което го сложих в Блога си .
цитирай
10. bigbrother2 - Здравей, Севда!
23.09.2010 17:29
Много болна тема. Близо милион са напуснали страната - грамотни, работливи и предприемчиви. Това намалява значително потенциала на нацията. И този процес продължава. Затова и общото усреднено ниво на компетентност намалява.
А другото е : що да учиш, ставаш мутра или мутреса и си богат и силен. Не знам как се борят с престъпността, но мутрите по улиците са си пак там и не са мръднали...айде, че се ядосвам от тия теми. Хубав ден, Севда!
цитирай
11. sevdabg - Благодаря за коментара Брадърче :)
23.09.2010 17:37
С половината съм съгласна. :)
Към останалата половина
имам някои несъгласия и забележки.
Но това не е важно в момента. :)
Искам да ти пожелая Приятна вечер Приятелю !
И да ти кажа, че с ядосване няма да стане - уви ...
цитирай
12. osi4kata - sevda,
23.09.2010 23:06
не си трий поста. Може би проблемът иде оттам, че прекалено много се "вживяваме" в това - какво мислят другите за нас. Вярвай ми, мила, българите са прекрасни - находчиви, оцеляващи в екстримни ситуации. Умни и образовани. С богата обща култура, защото общуват помежду си и обменят информация и знания.

Ако тук, в НЗ, затворят супермаркетите са месец - местните ще умрат от глад и стрес. Народът ни е силен и устойчив на всичко.
цитирай
13. sevdabg - Така е Осичке !
23.09.2010 23:42
Умни и образовани. С богата обща култура,
За това съм съгласна. Но си имаме и толкова негативи, които са ни заложени в гена и народопсихологията ни. Оцеляващи - да. Вече 20 години...Трудно се върви напред, но поне се оцелява някак. Сега чета за нови идеи на икономическия екип на Дянков, които са леко смущаващи. Но преди да са ги обнародвали в ДВ няма да ги мислим ;)
Поздрави мила !
цитирай
14. анонимен - Те, англичаните, за това са богати, щото са образовани!
24.09.2010 00:00
Дрън, дрън!
За да живееш добре в Българско се иска тарикатлък и жестокост, а не образование и култура!
цитирай
15. sevdabg - Хич не се харесвам, че пуснах още едно анонимно мнение
24.09.2010 09:26
но..
ще му отговоря....
С тарикатлък и жестокост драги/а се успяваше наистина но в далечните - 1994-1997 г- разцвета на мутренските изпълнения. После обаче започна чистката. Продължава и сега
Това , което се опитвам да ти кажа е, че може и да си "успял" -
но не се знае за колко време? Колко ще си жив да му се порадваш.
За жестокостта- пак си прав- има я в конкуренцията като елемент, но не по начина визиран от теб
И..
дрън, дрън ли е, мрън, мрън ли е или нещо друго,
но аз каквото исках да кажа - намерих начин и го казах .
цитирай
16. rakurs - 16000 вожда 6000 индианци
24.09.2010 10:59
Е няма как да стане.
цитирай
17. mikino - Ако тук, в НЗ, затворят супе...
24.09.2010 12:34
osi4kata написа:


Ако тук, в НЗ, затворят супермаркетите са месец - местните ще умрат от глад и стрес. Народът ни е силен и устойчив на всичко.

Питам се до кога...? А що се отнася до образованието - най-лесно се управлява неграмотен и неук народ. Образованият човек е бич, за управляващите зато той има позиция и не само че я има, а и я отстоява! А ние седим и блеем и само четем разни статии, за България и българите и роптаем!
цитирай
18. sevdabg - Ракурс, благодаря ти за коментара
24.09.2010 13:37
Аз нямам против 16000 вожда.
Няма по хубаво и печелившо от това- да работиш за себе си .
Но в случая за който ти намекваш- наистина няма как да стане ...
цитирай
19. sevdabg - Здравей Микино,
24.09.2010 13:39
И аз се питам - до кога?
това се питам през последните 20 години.
Вече дори не ми е интересне отговора.
Но и така не може да продължава.
Има логика, но на мен не ми се иска.
Поздрави мила !

цитирай
20. анонимен - хахахахахха
26.09.2010 13:01
Неук е бизнеса в България, де да имахме доходите които имат неуките в ЕС всички щяхме да станем чорбаджии.
цитирай
21. sevdabg - Анонимен 20
26.09.2010 13:12
Не знам кои бизнесмени визираш
Тези, които аз познавам,
са добри професионалисти
с адекватно добро образование.
Но ти леко изместваш темата на постинга..
Благодаря ти за коментара все пак ;)
цитирай
22. анонимен - КАКВО ОБРАЗОВАНИЕ БЕ ХОРА...??!
26.09.2010 14:38
КМЕТОВЕТЕ НА ПОВЕЧЕТО СЕЛА И ГРАДОВЕ...НЯМАТ И СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ!
ПАРТИЯТА ГИ ИЗБИРА ТЪПИ ,НЕОБРАЗОВАНИ И НЕУКИ ....ЗА ДА ГИ КОМАНДВА И МАНИПУЛИРА!

СТАР КОМУНИСТИЧЕСКИ НОМЕР....."КОЛКОТО ПО-ПРОСТ....ТОЛКОВА ПО-ВЕРЕН"!!!
цитирай
23. анонимен - sevdabg ,
26.09.2010 22:48
Некоректно писах "добре"! Имах предвид "богато" - което измества смисъла!
Защото можеш да живееш добре, без да си богат! Представи си!
Но у нас живеят добре само богатите, понеже инак е невъзможно!
Нямам против, че трябва да си образован / в модерния смисъл на думата/, за да се бориш за добри доходи! но при изключително свития пазар на труда това начинание е безмислено...София не е България!
Причината за безобразно ниската цена на труда у нас не е липсата на образование, не ми разправяй, че един метач в Лондон мете по-образавано от българския. Мнение като твоето само продължава да вменява вина у жертвите, вместо да посочи същината...но това е тема на друг разговор, който "новоримската" ти същност едва ли ще приеме!:))))
цитирай
24. sevdabg - An 23
27.09.2010 09:07
Добре

Пояснение за останалите - Не съм фен на анонимните мнения нито в моя Блог
нито в цялото Блог пространство на Инвестор бг. И тъй като разманята на мисли и идеи се случва между хора които се познават- макар и виртруално, не мисля че мога да има диалог с анонимните потребители на сайта. Писала съм го милион пъти и ще продължа да го пиша...
Това е все едно да общувам с дух. Незнма - мъж ли си жена или...
Успехи Ан 23
Ние в Блог.бг сме любезни :)))))))


цитирай
25. анонимен - Uncle Pen
27.09.2010 13:14
SevdaBG, статията е ужасаваща, но е вярна. Голям процент от завършващите е буквално неграмотен. Само влезте в един форум и четете. А най-ужасаващото, че ни чака проблем с учителите. Сега средната възраст е около 40-45 години. След десетина години те ще се пенсионират и после... Няма кой да ги наследи, защото превърнаха учителската професия в едно нищо.
цитирай
26. анонимен - Me
27.09.2010 15:04
Ройтерс са си смукали от пръстите.
Поне преди, проблема не беше в образователната система, проблема не е в точно едно нещо.
Българина, онзи общ образ, вече не е същият. Под българин се разбира цигани, обезверени хора, и т.н. и т.н.

Образованието на голяма част от способните българи е доста добро, по нищо не отстъпва на драскачите работещи в ройтерс, но проблем с чипа като че ли има и то е дефект на околната среда, с която е все по трудно да се пребори точно този българин.

Онтосно продуктивността на труда - сами сме си послтали така, да инвестират тук предимно мутро-инвеститори и робовладелци. Естествено има и нормални инвеститори, но са мижав процент.

Да не говорим къде е завряна инициативността на голяма част от работоспособните българи, след 45 г изващания на соц-а. Тя просто е убита.
цитирай
27. sevdabg - Благодаря на всички за коментарите
27.09.2010 15:46
След статията на Ройтерс аз се въздържам от повече писане :)

Извинявам се на анонимния, писал на маймуница.
Изтрих го на ига, защото в този Блог
няма начин да мъча приятелите си, да четат неразчитаемото
цитирай
28. анонимен - royters
28.09.2010 20:40
Ot Royters da si go n4ukat...za6to ne pi6at za ispancite...NE6TASNICI.........
цитирай
29. анонимен - коко
29.09.2010 16:30
аз не съм съгласен с ройтерс...
защо ли ? защото просто не е вярно, нека огледат около себе си... какви са многото ръководни кадри пък дори и в англия.. чужденциииии :) има и Българи!!! какво се пънат тогава...
цитирай
30. анонимен - В Булгаристан никой не се нуждае от знаещи и можещи хора
29.09.2010 17:11
За съжаление в България хубавите и добре платени работни места и в частния бизнес се дават на "свои" хора. Никой не се интересува от добре образовани кадърни служители. Образованите хора, които нямат "връзки" или стабилна подкрепа, обикновенно са принудени да работят някаква зле платена работа и да работят за некоректни работодатели. Получават смешно заплащане и отвратително отношение. След няколко години, обикновенно стигат до извода, че по-добре да миеш чинии на запад, от колкото да правиш каквото и да било тук.
Така, че в тази държава никой няма нужда от образовани, а от "свои " хора!
цитирай
31. анонимен - nie sme umni
29.09.2010 19:01
много ни са умни децата , а защо ни ги вземат американците ,много деца отидоха да учат там и не се вращат,,а сега нарочно пишат че нашето образование е лошо---глупости ,,,всички медии са се втурнали да пишат лошо за България ,тук се учи висша математика в средното училище а американците я учат чак като учат магистратури,,,и бойко борисов и той щял да си прави министри от чужди възпитаници----напротив прави ги от тези които са учили тук тогава ще се оправи страната ни -НЕ БЪДИ ЧУЖДОПОКЛОННИК ПРЕМИЕРЕ
цитирай
32. sevdabg - Благодаря на всички за коментарите
29.09.2010 19:43
Тъй като не бих искала да се повтарям
няма да пиша отново,
какво мисля по повдигнатата от мен тема.
Разбирам че статията на Ройтерс дразни.
Но нека и поразсъждаваме по нея.
Което и правим коментирайки
Отново Благодаря на всички
за споделените мисли и идеи.
цитирай
33. semtomovi - Ако българите не са образовани
29.09.2010 20:14
шведите трябва да ходят в кожи и в опинци още.. Тяхното образование е 10 пъти по-разпуснато от нашето (говоря за основното)
цитирай
34. sevdabg - Благодаря за коментара
29.09.2010 20:27
Но темата не е нашето основно образование, което до преди 20 години беше добро.
Тук става дума за магистърските кадри и най-вече за липсата на кадри, които бизнеса да хареса все пак. Отново казвам че не се учи за диплома, а за да ти е в полза тази диплома и най вече наученото.
Ще го кажа иначе и кратко
Пазара има думата, нали?
Пазара на труд.
Поздрави !
цитирай
35. анонимен - инсинуация
01.10.2010 10:11
За втори път чета, какво казали от Ройтерс. Чета и дълбокомислените коментари. А нещата са съвсем прости. Никой, най-малко пък Ройтерс, не е загрижен и няма да се загрижи за образоваността на българите. Ройтерс отразяват исканията на чуждестранните инвеститори-работодатели в България. ТЕ ИСКАТ РАБОТНИЦИ И ИНЖЕНЕРИ С ДОБРА ТЕХНИЧЕСКА и КОМПЮТЪРНА ГРАМОТНОСТ, ПРАКТИЧЕСКИ УМЕНИЯ И ЗНАНИЕ НА ЕЗИЦИ. Другото (и другите сфери) не ги интересуват. Те хора с образование "бизнес администрация" (стопанско управление) се имат, затова не им трябват много местни с такова, а само тези с връзки на местния пазар, най-послушните и най евтините. Но, на Запад нямат вече достатъчно заварчици и инженери. Защото там всеки търси по-лесни професии. Трябват им и знаещи езици за кол-центрове и пр. Това им са болките, а не - дали ще сме образовани. Ирландия преди 20 г. се съобрази с тези постановки и разви много образованието по технически дисциплини и информатика. От това спечели много. Доколко днес икономиката им е стабилна и балансирана - не знам, но мисля, че е, защото развиха даже и туризъм. ТОВА Е. ЗАВАРЧИЦИ И ИНЖЕНЕРИ С ЕЗИЦИ ТРЯБВАТ, НО НЯМА, ЗАЩОТО НЯМА КОЙ ДА ГИ НАУЧИ, А И ТЕЗИ КОМБИНАЦИИ СА ТРУДНИ ЗА УСВОЯВАНЕ, АКО НЕ СИ УЧЕНОЛЮБИВ, А ИСКАШ ДА УЧИШ ЗА НАЧАЛНИК.
цитирай
36. анонимен - МОЛЯ!?
01.10.2010 14:56
необразовани са поколенията на "Прехода"!!!!!!!!!!
ало, чужденците от ройтерс!
аз съм висше образование, с няколко следдипломни квалификации, а работа не мога и не мога да намеря!
защо е така ли?? не защото съм некадърна, а зашото никой не се нуждае от професитя ми, в УЖ традиционно сеско-стопанската ни държава!
тъпи са българите и неграмотни, но само поради един факт- УМИШЛЕНИЯ ФАЛИТ НА ДЪРЖАВАТА, РАЗРУХАТА НА ЦЕННОСТНАТА СИТЕМА, ЛИПСАТА НА МОРАЛ, НА ТРАДИЦИИ, УМИШЛЕНИТЕ ПРОВАЛИ НА ОБРАЗОВАНИЕ, НА КУЛТУРА, НА ИКОНОМИЧЕСКИ ЖИВОТ...
държавата ни е съсипана поради умишлено водената политика, поръчана от еврейската сбирщина в сащ.
А ПРОДАЖНИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ СЕГА живеят доволни и са още на политическите си постове вече повече от 15 години, само за да държат нещата под контрол и за да докажат лоялността си на евреите.
Не виновен за нищо Бойко ви Борисов, а тези, които подпосаха преди години съгласието за УНИЩОЖЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА НИ!
Имената на ройтерс и сащ НАРОЧНО СА ИЗПИСАНИ С МАЛКИ БУКВИ.
цитирай
37. анонимен - не бойте са товаришчи
02.10.2010 19:32
Хе боите са товаришчи , правителството не спи ж новия бюджет % е вече само 3,3% - характерно за банановите републики- жалко че и банани няма
цитирай
38. анонимен - Наистина е така
03.10.2010 21:30
Моля Ви вижте тук http://postvai.com/node/10769.
Не е заради нещо, а заради статията - тя е подобна и много сериозна
цитирай
39. анонимен - Ройтерс да ми ядат ХУЯ !!!! Щото след ...
05.10.2010 16:02
Ройтерс да ми ядат ХУЯ !!!! Щото след 5,5 години учене за висше образование и магистърска степен, сега бачкам съвсем друго, защото няма реализация с дипломата за висше.
цитирай
40. анонимен - ви'шето образование
12.10.2010 10:12
Вместо да отхвърляте и обиждате хората, които ни показват нелицеприятните реалности, мили ми вишисти, вземете се замислете (и си спомнете) какво и как сте следвали. Дали сте преписвали на изпитите, дали сте ходили на лекции, дали сте учили качествено, дали продължавате всекидневно да се развивате в областта си (книги, периодика, интернет ) и т.н. Ако някой млад човек чете това: мислете много сериозно какво да следвате, каква реализация би могло да ви даде, в коя държава и прочие. Не се заблуждавайте - Животът не е справедлив, но пък е кратък. Поздрави: инж. Д.Петков
цитирай
41. sevdabg - Благодаря г-н Д. Петков !!!
12.10.2010 10:18
След като изтрих куп неадекватни мнения по темата, се радвам искренно на Вашия коментар.
Полезно !!!
Но кой ли чете.- Чукча писател , не читател- знаете :))))

Поздрави
и ще се радвам да се включите в Блоговото ни "семейство" !
цитирай
42. анонимен - Хайде стига негативизъм
13.10.2010 09:37
Преди седмица щях да седна да пиша коментар колко е зле наистина положението в България и т.н. Но последните дни по ред причини се замислих - стиха сме мрънкали! И стига сме си намирали оправдания за всичко. И най - вече - стига сме критикували целия околен свят и сме слагали етикети. По-горе някой обяснява, че българите били прости. Приятелю, аз съм ти обидена. Аз съм българка, но не мисля че съм проста. По-добре, вместо да слагаш безмислено обобщени етикети седни и погледни какво можеш да промениш. Пример - аз не харесвах стила на управление на бившите ми работодатели. Помрънках помрънках пък напуснах и основах своя фирма. Дали ще успея - времето ще покаже, но поне ще опитам. Поне опитвам да променя нещо. Опитайте и вие - ако мислите че има проблем с образованието - огледайте се и решете проблема според възможностите си. Запишете още едно образование или запишете детето си на език. Така вместо мрънкане ще подобрите ситуацията. И народа ще спре да е толкова прост. По-важно - ще спре да е толкова заспал!
цитирай
43. sevdabg - Пояснявам, и не че се налага ;)
13.10.2010 09:49
След като изтрих няколко преднамерени и напълно неадекватни анонимни мнения и дори . За първи път ми се случва да изтрия и мнение на наш съблогър, поради крайно леви идеи, които не че няма как аз да оборя, но Ройтерс , ....
Хора- това го пише Ройтерс - не аз-
негова е отговорността - не ми я вменявайте!!!!
цитирай
44. sevdabg - Благодаря Ан 42 !!!
13.10.2010 09:49
Напълно споделям !!!!

Поздрави !
цитирай
45. анонимен - донякъде е така...
13.10.2010 11:11
По принцип са прави, но всяко поглеждане само от един ъгъл е супер глупаво. Българите са бедни заради редица фактори, а не само затова, че не сме образовани. Китай да не би да са по-образовани от нас? Но всеки иска да прави бизнес в Китай! Защо? 1) при доказана корупция смъртно наказание? 2) евтина работна ръка (за един концерн с поточна линия не ти трябва супер образовани хора). А тук дори и да искаш да отвориш такъв концерн с поточна линия, трябва да познаваш местния велможа и да му "снесеш" дори преди да си направил някаква печалба!!!! За какво въобще говорим?!
цитирай
46. анонимен - Ако не си комунист, не ми трий пак аноним-постинга ;))))
13.10.2010 11:50
Масларова пусна тая муха на Ройтерс. Според нея всички безработни били безработни, защото били неквалифицирани. С диплома на завършил в ссср химик и к.н.с. отпред - неграмотен. инженер, завършил с отлична диплома и работил в иновативна среда - неграмотен... Общото помежду им - съкратени от първите, не са били нито членове, нито активни симпатизанти на БКП (БСП). След всяка управляваща партия от прокомунистически произход (всички партии у нас са такива)остават извън професията кадърни хора от подобен тип. Който не се изнесе навън, става масовка за подобни изявления на Ройтерс или Мойтерс. Нищо лично, (с някои доста уважавани блогери се знаем от други места), ама недей три истината, все пак . Народните приказки също са творби с анонимен характер, пък не ги горят на клада, учат децата по тях, нали. :)
цитирай
47. анонимен - имаме образовани деца
13.10.2010 12:46
Имаме образовани, знаещи и можещи деца, но са в чужбина. Там една част от тях прилагат знания, а друга са бели роби. Колко родители инвестираха в децата си да имат знания и професия, но после те сами напуснаха милата ни родина за да станат миячи на чинии, чистачи на къщи, за да не ходят с два български лева в джоба и да гледат само витрините, а да имат евро и самочувствие на хора когато се приберът в България и си купят жилище, кола и отидат на Турското или Грътско море на почивка, защото им е по-евтино от Българското.
Те това е нашата мила родина. ние родителите харчихме пари, отделяхме с мъка от залага си, а когато започнаха да се реалирират, какво стана?
- не мога мамо да ходя с два лева в джоба. Затова ли учих?
Та не са децата ни неуки, а някъде другаде е причината, да няма селско стопанство в България, икономика, образование.
Кой искаше това?
Постигнаха го.
цитирай
48. анонимен - Не го вярвам
14.10.2010 12:36
Не вярвам на Ройтерс – Всяка година наши деца печелят по няколко медала на международни конкурси по информатика и математика, нали всички ги гледаме по телевизията.. Не зная кой и защо иска да ни унижава и да ни мачка...
цитирай
49. sevdabg - Благодаря Ан 48
14.10.2010 12:43
Не е до вярване или невярване драги/драга...
Фактите гледайте хора...
Оставете емоциите.
Не е важно какво на нас ни се иска или
какво родолюбието ни повелява.
Мислете по мащабно и глобално...
Оставете го Ройтерс- какво пък толкова ви вади очите.
Помислете за написаното.
Какво значение има кой го е написал ?
Поздрави !
цитирай
50. анонимен - Да, фактите...
14.10.2010 12:48
Това с нашите ученици–медалисти са ФАКТИ, нали?
цитирай
51. анонимен - А после?
14.10.2010 16:23
Фактите са такива, да, но какво се случва после. Винаги е имало ученици лауреати от световни форуми - и по математика и по информатика, но тези хора сега не са в парламента или във висшите етажи на властта. Според мен има голяма доза вероятност и сегашните умни млади хора да опитат реализация в чужбина. Аз го одобрявам - дерзайте младежи, не позволявайте разни псевдо патриоти да попречат на развитиети Ви. Тъжно е Уважаеми, чак трагично, как всеки оцелява по-единично и как младите ни и талантливи хора са принудени да напускат България. Парите, по точно количеството им, са безспорно много важни за всеки от нас, но парите не са всичко. Те са само част от съвкупността "качество на живот". Какво като имаш пари когато: излизаш от дома си и попадаш в кочина, дупки, локви , коли по тротоари и градинки и най - страшното - сред хора с мрак в очите. Все по-трудно се възстановявам след визитите на градове, като Прага, Барселона, Виена и непрекъснато се питам: защо като единици сме много добри и приспособими а съберем ли се повечко българи почват проблемите. Инж. Д.Петков
цитирай
52. анонимен - ИМА ЕДНА ИСТИНА....
14.10.2010 21:44
КОЯТО БЪЛГАРИНА НЕ МОЖЕ ,А И НЕ ИСКА ДА РАЗБЕРЕ ....ЗАЩОТО ТАКА Е ПО-ЛЕСНО!
ДИПЛОМАТА Е ...НИЩО--ВАЖНОТО Е ,КАКВО МОЖЕШ!
Който го може ,го може ...навсякъде!
Може го и на Северния полюс да го поставиш!
Защо е така ли?
Ами , има над 100 университета ,които бълват кадри неставащи за нищо!
За 7-млн., българи 100 университета са бая множко!
Вземат ли всички да станат академици, .....кой ще им плаща???!
Това е като с тия ,218 болници, гдето нямат пари, за издръжка!
ХАЙДЕ, ПОМИСЛЕТЕ МАЛКО!
...ИМА И ЕДНА ДРУГА ИСТИНА:
ВСЕКИ С ДИПЛОМА В ДЖОБА , ИСКА ДЪРЖАВАТА ДА МУ ТЪРСИ РАБОТА, ...АМА НЕ ЗА "РАБОТА" , АМИ ЗА НАЧАЛНИК С БЮРО И СЕКРЕТАРКА И ТО...В СОФИЯ ИЛИ ГОЛЕМИЯ ГРАД!
МЪЖЕТЕ В НАШИЯ РОД СА БИЛИ ВИНАГИ С ПО ДВЕ ОБРАЗОВАНИЯ/ТРАДИЦИЯ/, НО ТОВА НЕ ИМ Е ПРЕЧИЛО ДА СИ РАБОТЯТ НА СЕЛО ПРЕЗ ЛЯТОТО И ДА СИ ГЛЕДАТ БИЗНЕСА В ГРАДЧЕТО, ПРЕЗ ДРУГОТО ВРЕМЕ!
ЖЕНИТЕ ,СА СИ ГЛЕДАЛИ ДЕЦАТА!
В БЪЛГАРИЯ НА ЕДНА ЗАПЛАТА ,МОГАТ ДА ЖИВЕЯТ САМО ПОЛИТИЦИТЕ И НАЧАЛНИЦИТЕ, ЗАЩОТО СА ПРЕВЪРНАЛИ ПОЛИТИКАТА И СЛУЖБАТА В БИЗНЕС!
НАПЪЛНО РАЗБИРАМ, НЕДОВОЛНИТЕ ВЪВ ФОРУМА ,...НО НЯМА КОЙ ДА ИМ ОСИГУРИ ПАРИ И ХЛЯБ, АКО САМИТЕ ТЕ НЕ СЕ ПОТРУДЯТ И ГО НАПРАВЯТ!
ТАКЪВ Е ЖИВОТА--ОТИВАШ ТАМ, КЪДЕТО ИМА ХЛЯБ, ПРЕПИТАНИЕ И ПО-ДОБРИ ВЪЗМОЖНОСТИ!
"КУИ БЕНЕ -БЕНЕ ПАТРИЯ"/ЛАТ.ПОГ./....ТАМ КЪДЕТО МИ Е ДОБРЕ--ТАМ МИ Е РОДИНАТА!/ПРЕВ./
НЯМА НИЩО ТРАГИЧНО!
цитирай
53. sevdabg - Благодаря ви за откровенните мнения.
14.10.2010 21:58
Не очаквах, че копирането на една статия ще предизвиква интерес и дискусия, след толкова време.
Извинявам се за изтритите коментири, но това е моят личен блог. Не съм сайт или медия и нямам ангажимент към друг, освен към собствената си съвест и ценности. В тази връзка моя е и отговорността пред админите и модераторите.

цитирай
54. krassko - "Ха да ни е честито, другари!" - както казваше Тато :)))))))))))))
15.10.2010 04:11

Вече и в Перник имаме Университет. Лично министърпредседателят го откри.

С 30 студенти и 30 преподаватели ?!? Не се смейте, хич не е смешно!

Когато университетите станет колкото детските градини ще тръгне обратния процес и след 100 г пак ще има престижни университети.
цитирай
55. анонимен - Вие луди ли сте
20.11.2010 11:48
Вие си мислите,че в България не сме образовани хахха за съжеление живея от 2 години извън България и ходя на училище 10-ти клас съм е извинете ме но учим неща от 6-ти клас България :D напротив даже в България е пренатоварена системата,защото се учат такива глупости и се затормозяват мозъците на учениците като може да не е така но нали сме от голямото доброутро може да посветиш разбираш ли години наред да учиш простутий който не ит трябват и да бачкаш за 600лв
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sevdabg
Категория: Забавление
Прочетен: 1921764
Постинги: 386
Коментари: 5200
Гласове: 15144
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930