Списъкът с елитни ресторанти вече обхваща почти всички континенти
Tази година списъкът на S. Pellegrino World"s 50 Best Restaurants успява леко да се усъвършенства в една насока, предизвиквала спорове досега: оскъдното присъствие на ресторанти извън Европа и САЩ.
10-ТЕ НАЙ-ДОБРИ
1. Noma
Копенхаген, Дания
Място миналата година: 1
Noma е най-известен с фанатичния си подход към селекцията на продуктите, но този фундаментален ресторант може да се похвали с много повече от простото подбиране на продуктите от природата. Цялостната му същност, от изобретателно селектираните съставки до безупречното изпълнение го прави символ на съвършенство - и води до емоционално, прочувствено, освобождаващо хранене, несравнимо с никое друго. Мнозина са се опитвали да копират подхода на главния готвач Рене Реджепи, но повечето са се проваляли. Noma и досега си остава номер едно сред местата, където да отидете.
2. El Celler de Can Roca
Жирона, Испания
Място миналата година: 4
El Celler de Can Roca е вероятно най-слабоизвестният ресторант, някога оказвал се на жадуваното второ място в списъка - странност, която без да бъде пречка, е позволила на тримата братя Рока да се занимават с това, което правят най-добре. Тяхната "емоционална кухня" с различни съставки и комбинации може да предизвика спомени от детството или да ви върне към конкретно място от вашето минало.
3. Mugaritz
Сан Себастиан, Испания
Място миналата година: 5
Mugaritz има две менюта за дегустация, които се променят ежедневно според това с какво главният готвач Андони Луис Адуриз успява да се сдобие на уличните пазари - и какво расте в градината с подправки на ресторанта. Каквото и да става, можете да очаквате да опитате сложните ястия на екипа готвачи, стремящи се да свържат вечерята с природата. Определяният от самия Адуриз "техно-емоционален" подход съчетава прилагането на научни достижения и изчерпателно разбиране на съставките, плюс базирана на пресни продукти кухня.
4. Osteria Francescana
Модена, Италия
Място миналата година: 6
Голяма част от храната в Osteria Francescana е вдъхновена от света на изкуството, но това е само половината от идеята. Ненадминатото кулинарно наследство на региона Емилия-Романа е другата голяма муза на готвача Масимо Ботура, а кухнята предлага меню от традиционна храна, наравно с по-екзотични творения. Храната там е въодушевяваща и приятна, а цялостното изживяване е прогресивно и релаксиращо. •osteriafrancescana.it
5. The Fat Duck
Брей, Великобритания
Място миналата година: 3
Световноизвестният, но все така малък ресторант на Хестън Блументал в Брей е сред звездите на експерименталната кулинария в Обединеното кралство, но една от постоянните му характеристики е също така, че там цари истинско удоволствие. Определено сензорните възприятия на гостите се подлагат на изпитание, идеите им какво е възможно се разширяват, но никога по безразличен начин. Вместо това поклонниците на кулинарията преминават през хранителния маратон със смях и леки усмивки. •fatduck.co.uk
6. Alinea
Чикаго, САЩ
Място миналата година: 7
Alinea представлява едно от най-радикалните преработки на фината храна от който и да е готвач в американската история - и е изстрелял Грант Ачац до статуса на суперзвезда. Всичко в неговия ресторант е уникално, от деконструирана храна, необичайни вкусови комбинации и театралност чак до приборите на масата, като ястията се сервират на и във всякакъв вид съдове: епруветки, цилиндри, многослойни купи, които се отделят една от друга. Размиваща границите кулинария. •alinea-restaurant.com
7. D.O.M.
Сао Пауло, Бразилия
Място миналата година: 18
D.O.M. е станал приоритетна дестинация за всички пътуващи по света гастрономи, но това не означава, че главният му готвач Алекс Атала почива на лаврите си. Вместо това той обикаля Амазония и се снабдява с типични за местното население хранителни съставки - от сурови грудки на маниока и сок тукупи до амазонски подправки и билки и огромната бяла риба пираруку, за да гарантира, че неговият ресторант е уникален и по нищо не прилича на другите. •domrestaurante.com.br
8. Arzak
Сан Себастиан, Испания
Място миналата година: 9
Ако обичате храната ви да е красиво оформена, това е мястото за вас. Ястията на екипа от баща и дъщеря - Хуан Мари Арзак и Елена Арзак Еспиня, изглеждат фантастично: поразителни, многоцветни и изпълнени с въображение, но в по-голямата си част не твърде претенциозни. Двамата ръководят кухнята на равни начала и редовно присъстват в трапезарията. Ресторантът умело балансира между традиция и иновации, като предлага топло и непринудено обслужване. •arzak.es
9. Le Chateaubriand
Париж, Франция
Място миналата година: 11
Трудно е да не изпитате въодушевление от Le Chateaubriand. Той е елегантен без особено усилие, скромен, но изискан, демократичен, достъпен - и вероятно най-важното - забавен. Липсата му на фалшива декоративност - твърди столове и голи маси, твърдото меню с пет ястия с фиксирана цена и подкрепата на естествените вина - го прави подходящ не за всеки вкус, но в Le Chateaubriand просто не се вълнуват от това.
10. Per Se
Ню Йорк, САЩ
Място миналата година: 10
Per Se, "градската интерпретация" на Томас Келър на неговата "Френска пералня" в Калифорния, променя менюто си всеки ден от близо осем години - това означава около 30 000 различни ястия, някои въведени наново от по-ранни сезони, но непрекъснато усъвършенствани. С три звезди в "Мишлен", той има успех колкото с постоянството си, толкова и с творческия подход - и все още остава една от задължителните дестинации в САЩ.
|